13 серпня компанія Apple розіслала користувачам iPhone у 110 країнах світу сповіщення про нову хвилю атак із використанням комерційного шпигунського програмного забезпечення. Про це повідомляє mezha.media з посиланням на офіційні заяви компанії. Точна кількість потенційних жертв не розголошується, як і не вказуються конкретні хакерські угруповання або уряди, які можуть бути причетні до атак. Раніше у подібних попередженнях Apple згадувала шпигунське ПЗ Pegasus від ізраїльської NSO Group.
Apple вперше запустила програму попереджень про цілеспрямовані атаки ще у 2021 році, і відтоді вона охопила користувачів у понад 150 країнах. Такі сповіщення отримують люди, яких компанія вважає індивідуальними цілями складних шпигунських атак — зазвичай це журналісти, активісти, політики та дипломати. Вартість подібних атак для зловмисників може сягати мільйонів доларів на одного користувача, тому більшість власників iPhone ніколи не отримають такого попередження.
Apple не розкриває деталі виявленого шпигунського ПЗ, щоб не дати розробникам можливість обійти захист. У компанії наголошують, що саме попередження не є підтвердженням злому, а лише свідчить про виявлення активності, яка має ознаки цілеспрямованої атаки.
"Жоден пристрій Apple з увімкненим Режимом блокування не був зламаний",
— заявили в компанії, підкреслюючи ефективність спеціального Lockdown Mode. Apple рекомендує тим, хто отримав сповіщення, оновити пристрій до останньої версії операційної системи та увімкнути режим блокування, який забезпечує "екстремальний захист". Після активації цього режиму частина функцій смартфона буде обмежена: у додатку "Повідомлення" вимикається попередній перегляд посилань і блокується більшість вкладень, а у веббраузерах — такі функції, як JIT-компіляція в JavaScript, окрім дозволених сайтів. Також компанія радить звернутися до фахівців з кібербезпеки, зокрема до організації Access Now, яка надає безплатну цілодобову допомогу.
З 2026 року Apple змінила спосіб доставки таких сповіщень: вони можуть з'являтися на екрані блокування iPhone, у налаштуваннях пристрою, надходити на електронну пошту з адреси notifications@apple.com, а також через банер на account.apple.com. Компанія підкреслює, що у справжньому сповіщенні ніколи не буде вимоги натиснути на посилання, відкрити файл, встановити застосунок чи профіль, або передати пароль від Apple ID.

